Skolarbete


Det blir ett långt inlägg idag, mycket att säga.

I min engelska kurs här i USA skulle vi läsa två essäer, en av Christina Hoff Summers vid namn ”Men – It’s in Their Nature” där hon mycket bra går igenom vad man utsätter pojkar för i dagens samhälle och hur man feminiserar dem genom att tvinga dem att bli mer känslomässiga än de redan är, läs den om du har möjlighet hon är för MRA rörelsen i USA vad Simon de Beauvoir är för feminismen.

Sen skulle vi läsa en annan essä, denna av Deborah Tanner vid namn ”But What Do You Mean”, även denna var excellent! De går igenom olika sätten som män och kvinnor pratar om. Ett sätt som jag själv påpekat förr, tror jag nämnt det på denna blogg, är att kvinnor klagar över något för att de vill få sympati och höra andra klaga, män klagar för att de vill få problemet löst. Jag skrattade mig igenom hela denna essä då den är fylld av inkännande, bland annat när hon på slutet pratar om skämtande och skriver följande:

A teacher who went to a national conference with seven other teachers (mostly women) and a group of administrators (mostly men) was annoyed that the administrators always foun reasons to leave boring seminars, while the teachers felt they had to stay and take notes. One evening, when the group met at a bar in the hotel, the principal asked her how one such seminar had turned out. She retored, ”As soon as you left, it got much better.” He laughed out laud [LOL, reds. anmärkning] at her response. The playful insult appealed to the men

Det behöver inte sägas så mycket om detta klipp egentligen, det är ett praktexempel på manligt skämtande. Elakt men med glimten i ögat, klarar du det får du respekt, tar du det dåligt är du inte en lagspelare, här klarar han det med flygande färger. Jag utmanar er att leta upp ett liknande video med en tjej.

Tillbaka till essän.

Tanner går även igenom ett möte på ett försäkringsbolag där den enda kvinnan i gruppen valde att konstant be om ursäkt för saker, som för oss män inte är något att be om ursäkt för. Tannen förklarar att för män verkar detta som om du är svag och inte tror på dina ideér. Enligt kollegorna var kvinnan en av de mest produktiva på jobbet men hon fick ändå inte lika hög bonus uppifrån som de andra. Tanner säger att detta kan bero på sexism men hon tror att det beror på kvinnans konstanta ursäktande, något jag är villig att hålla med om.

Detta är en viktig poäng, en man som kämpar för sina ideér mot en kvinna som inte gör detta utan konstant ursäktar sig för vad hon precis gjort kommer inte ha samma möjligheter. Uppifrån kommer de verka som om männen är bättre medan detta inte nödvändigtvis är sant. Samtidigt är det viktigt att poängtera att detta även är ett administrativt problem, de som är på toppen måste lära sig att det är så kvinnor fungerar och rätta sin stil efter det. Men samtidigt måste kvinnor lära sig att det är så här man får igenom sina idéer och sluta be om ursäkt för sin existens. För även om det kan finnas förståelse från de manliga kollegorna mot en kvinnas agerande kanske det inet alltid kan finnas ork att höra konstanta ursäkter för sina åsikter. Var stark, ta för dig och kör över någons idéer om du inte håller med om dem. Ett sista exempel som illustrerar detta väldigt bra:

Although you may never enjoy verbal sparring, some women find it helpful to learn how to do it. An engineer who was the only woman among four men in a small company found that as soon as she learned to argue she was accepted and taken seriously. A doctor attending a hospital staff meeting made a similar discovery. She was becoming more and more angry with a male collegue who’d loudly disagreed with a point she’d made. her better judgment told her to hold her tongue, to avoid making an enemy of this powerful senior colleague. But finally she couldn’t hold it in any longer, and she rose to her feet and delivered an impassioned attack on his position. She sat down in a panic, certain she had permanently damaged her relationship with him. To her amazement, he came up to her afterward and said, ”That was a great rebuttal. I’m really impressed. Let’s go out for a beer after work and hash out our approaches to this problem.”

Och så undrar man i Sverige varför kvinnor INTE är på toppen i samhället? Kan det vara för att man inte lär sådant här i skolan utan att det är något pojkar upptäcker på egen hand och övar på det dag in och dag ut i heta diskussioner. Har själv fått frågan ”varför hatar ni varandra så himla mycket” av några vänner när jag och en nära vän var varandra i halsen och skrek öronen av varandra mer eller mindre (Jag var 15, 16 kanske, hormoner i kombination med en stark åsikt gör mycket med en). Vår respons var ”det gör vi inte, vi argumenterar”. De andra vännerna var så klart tjejer.

Annonser

11 responses to this post.

 1. Posted by Gunnar (D.U.) on 7 mars, 2012 at 22:18

  Mycket bra och intressant – ett strålande inlägg helt enkelt 🙂
  Jag skrattade väldigt inkännande på videon!
  Jag håller med om din utmaning att hitta motsvarande video med tjejer. Tror ej det…

  Jag har sedan många år sett det som ett problem (något som behöver ”problematiseras”, som det heter nuförtiden) att (radikal)feminismen annser att män måste förstå och anpassa sig till hur kvinnor agerar, samspelar och uttrycker sig men det ska inte finnas några som helst förväntningar på att kvinnor ska förstå och anspassa sig till hur män agerar, samspelar och uttrycker sig!

  Om det ska kallas jämställdhetsarbete (eller vad man nu vill benämna det) så måste väl båda könskollektiven lära sig och anpassa sig lika mycket till det som är det andra könets sätt i hur de agerar, samspelar och uttrycker sig! Eller?
  Här i ligger mycket av det omöjliga med dagens feminism, upplever jag!

  Svara

 2. Posted by Asa on 21 mars, 2012 at 14:27

  Givetvis finns inte exakt samma video med tjejer men testade du ens googla ‘girl gets pranked’ innan du gjorde ditt påstående?

  Här har du ett gäng pranks där tjejer är involverade.

  Samt den här, som är mest hemsk

  Svara

  • Du märker inte att samtliga videor handlar om killar som gör pranks på tjejer? Jag efterlyser videor där tjejer gör detta mot varandra. Att killar gör det mot tjejer visar ju bara att jag har rätt.

   Svara

 3. Jag tror att problemet med kvinnor som ständigt ursäktar sig snarare beror på hur kvinnor uppfostras. Det är mer attraktivt, det är bättre att ursäkta sig, visa att man inte vill vara i vägen och få sina åsikter hörda på det viset. Som kvinna är det bättre att visa att ”jag vill inte vara i vägen, men du kanske kan lyssna ändå?”. Man ska be om ursäkt för att man vill ha en åsikt, att man vill vara med och tycka.

  Jag tror, som du säger inte att kvinnan kommer att ha samma möjligheter just på grund av detta, men jag tror inte att det beror på sexism, utan snarare på hur hela samhället ser på kvinnor.

  Svara

  • Självklart finns det något i vår uppfostran också, men att det BARA är uppfostran är vad jag vänder mig mot. Och som sagt, män bryr sig inte (om man ska ta dessa två exempel och anlägga dem på hela befolkningen) om vilket kön du har när det kommer till kollegor utan endast om hur du beter dig och om du klarar av att skämta med dem och stå upp för dina åsikter eller inte.

   Svara

 4. If some one wishes to be updated with most up-to-date technologies then he must be pay a quick visit
  this site and be up to date daily.

  Svara

 5. At this time I am going away to do my breakfast, afterward having my breakfast coming over
  again to read further news.

  Svara

 6. If you would like to get much from this paragraph then you have to apply these techniques to your won
  weblog.

  Svara

 7. I visited various websites but the audio quality for audio songs present at this site
  is truly wonderful.

  Svara

 8. Hi there would you mind sharing which blog platform you’re using? I’m looking to start my own blog soon but I’m having a hard time deciding between BlogEngine/Wordpress/B2evolution and Drupal. The reason I ask is because your design seems different then most blogs and I’m looking for something completely unique.
  P.S My apologies for getting off-topic but I had to
  ask!

  Svara

 9. Good post. I’m going through a few of these issues as well..

  Svara

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google+-foto

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

w

Ansluter till %s

%d bloggare gillar detta: